SO 19052021 Unified hockey BW-35_BP.jpg

#clubvoorbeelden

Hoe organiseren andere clubs hun Play Unified activiteit? Laat je inspireren!

Bekijk meer

Deze clubs gingen je voor:

Hockey @ SV Kampong

 • Dolle pret bij de Utrechtse hockeyclub Kampong. Zestien leerlingen van groep 6 van de Utrechtse Kohnstammschool kregen, samen met zestien verstandelijk beperkte leden van de omnivereniging, hockeytraining van Kampongcoach Marieke Dijkstra.
  • Lees hier het verslag van de Play Unified hockeyactiviteit op Kampong - 5 augustus 2021  
  • Deze Play Unified activiteit heeft ook het nieuws gehaald! Lees hier het krantenartikel terug - 5 augustus 2021 

Aftrap @ FC Twente - Go Ahead Eagles

 • De spanning was om te snijden in de catacombe van de Grolsch Veste op 20 februari 2022. Daar mochten namelijk 40 Special Olympic sporters uit Twente in een volle Grolsch Veste met speciale vlaggen en spandoeken het heilige gras betreden voorafgaand aan de wedstrijd FC Twente - Go Ahead Eagles. Een ervaring om nooit te vergeten.

SO-GV.jpeg

ParaHockey @ SV Kampong

 • Op zondag 3 april 2022 mochten de ParaHockeyers van SV Kampong Hockey meelopen in de line-up van Heren 1 voorafgaand aan de wedstrijd tegen Klein Zwitserland. Een fantastische ervaring voor de ParaHockeyers die ze nog lang zal bijblijven. 

Schermafbeelding 2022-04-14 om 10.36.51.png

Voetbal @ de Korhoen

 • Het G-voetbal team van voerbalvereniging de Korhoen werd uitgedaagd door het sterrenteam van RTV-Oost. Het team van de Korhoen mocht zich na een felle strijd terecht winnaar noemen van deze 'oefeninterland'. 

Play Unified op de club video

Aftrap @ Heracles-Feyenoord

 • Zondag 10 april 2022 was een bijzondere dag voor 15 G-voetballers van voetbalvereniging SVZW uit Wierden. Samen met de spelers van Heracles mochten zij het veld betreden voorafgaand aan de wedstrijd Heracles-Feyenoord.

Handbal @ Nederland - Griekenland

 • Het Nederlands Dames Handbal team gaf op zaterdag 23 april 2022, voorafgaand aan de EK kwalificatie wedstrijd tegen Griekenland, een clinic aan verschillende G-handballers. Hier kan je goed zien hoeveel plezier iedereen bij de clinic had. 

Mud run @ Down Under

 • Op zaterdag 14 mei 2022 vindt in Nieuwegein de Special Obstacle Run Down Under plaats. Deze 'mud run' is voor iedereen met een hindernis. Meer informatie is hier te vinden. 
  Schermafbeelding 2022-04-26 om 09.57.24.png
  Foto credits: specialobstaclerun.nl

Voetbal @ SCWoezik

 • Zondag 29 mei vindt het Voetbal+SCWoezik plaats. Een voetbaltoernooi voor sporters met een verstandelijke beperking. Tijdens dit toernooi gaan reguliere spelers van onze club de uitdaging aan met sporters met een beperking. Tevens gaan een 10-tal teams uit de regio, waaronder een team  uit de bijzondere eredivisie " NEC ", en  teams uit Beuningen, Wamel, Nijmegen, Oss en Wijchen een sportieve strijd aan om de Paul van Beelen bokaal te bemachtigen.

Quote3.jpg

 • Nog wat voorbeelden: 
  • Mixed Paas- of Pinksteren toernooitjes
  • Mixed warming-up voorafgaand aan de wedstrijd van het eerste team 
  • Mixed wedstrijdje gevolgd door een mixed bardienst 
  • Mixed clinic overdag, gegeven door het eerste team in de korte schoolvakanties of tijdens landelijke studie-dagen
  • Mixed clubtoernooi
  • Met het eigen team trainen en de laatste 15min een mixed wedstrijdje ter afsluiting

SO 19052021 Unified hockey BW-46.jpg

Meld je hieronder aan voor de digitale Play Unified-kit. Dan krijg je meteen toegang tot allerlei handige documenten en tips&tricks voor het organiseren van een Play Unified activiteit. 

AANMELDEN

"Sta open en middenin je club"

UDI'19 mixed team.JPG

Interview met Carla Doeleman (coördinator G-voetbal UDI'19)

Carla Doeleman is coördinator G-voetbal bij UDI'19. Haar voetballers hebben meegedaan aan de Special Olympic Summer Games 2015 in Los Angeles. Zowel in aanloop naar deze Spelen toe, als tijdens en na de Spelen heeft Carla ervoor gezorgd dat heel UDI'19 betrokken werd bij het G-team, wat geresulteerd heeft in een echt inclusieve club, waar de G-leden vanzelfsprekend onderdeel zijn van de club en regelmatig met andere leden samen sporten. Carla geeft hieronder enkele tips&tricks en voorbeelden hoe verschillende Play Unified activiteiten zijn te organiseren.

Ter voorbereiding van jullie G-team op de Special Olympics Summer Games in Los Angeles heb je de hele club hierbij betrokken. Hoe heb je dat gedaan en wat hebben jullie gedaan?

Eigenlijk schrokken we een beetje toen we te horen kregen dat we ingeloot waren! Wat zou er allemaal van ons verwacht worden en op ons af komen? Daarom hebben we al snel een commissie opgericht en bedachten we "The Road to LA". Twee dingen vonden we heel belangrijk: alle deelnemers zelf actief te laten zijn in de voorbereidingen en dus op hun manier mede verantwoordelijk te laten zijn en onze voetbalclub UDI'19 meenemen in onze voorbereidingen. In Ronnie hadden we een dijk van een PR-medewerker gevonden. Die is heel belangrijk geweest. Het G-team heeft zich op heel veel UDI'19-momenten laten zien. Zo hebben we een loterij opgezet waarbij elke deelnemer een prijs moest regelen op zijn of haar werk/dagbesteding. Bij een event van de Businessclub van UDI'19 en voor de wedstrijd van UDI'19 1 hebben de voetballers zelf de lootjes verkocht en vol trots hun prijs uitgereikt aan de gelukkige winnaar. De voetbalschoenen die we gesponsord kregen werden uitgereikt in de rust van een wedstrijd van het eerste. Zo zag iedereen ons weer. Op de ledenvergadering hebben we, altijd een begeleider MET een deelnemer, wat uitgelegd. UDI'19 houdt elk jaar een veiling. In overleg met de organisatie mochten wij vijf kavels inbrengen waarvan de opbrengst naar onze Road to LA zou gaan. Ook nu hebben we weer gebruik gemaakt van het netwerk van de G-voetballers. Elk kavel werd ingeleid door een filmpje met een G-speler die uitleg gaf over het, vaak ludieke, kavel. We deden mee aan de carnavalsoptocht en hebben op de rommelmarkt van de Supporters Club UDI'19 heel veel verkocht! We zochten ook op andere manieren contact met mensen uit onze club. Zo kregen we van een trainer van een selectieteam een aantal speciale trainingen gericht op het samenwerken binnen het team. In onze PR-stukken vroegen we om een docent Engels om ons wat les te geven en die bood zich ook aan! Door heel open met de club te communiceren, ons veel te laten zien en horen, hebben we heel veel vrienden gemaakt. 

UDI'19 mixed-foto.JPG

Heb je nog tips&tricks naar aanleiding hiervan voor andere clubs?

Sta open en midden in je club. Zorg dat je team gezien wordt en dat anderen jou kunnen vinden. Daar heb je zelf veel invloed op. Spreek mensen die even komen kijken aan, leg uit wat ze zien en hoe mooi en bijzonder dat is. Als een jeugdteam naast ons warmloopt en ik zie daar wat lacherig gedrag, loop ik er naar toe om wat uit te leggen. De volgende keer komen die spelers naar ons toe om te vragen hoe het met de wedstrijd gaat! Mooi toch! We proberen zoveel mogelijk "gewoon" lid te zijn net als alle andere UDInaren, met alles wat daarbij hoort. Doe met je team ook wat terug voor de club. Dat kan met hele kleine dingen; ranja schenken bij het Kerstzaaltoernooi, kraampjes opbouwen, op het voetbalkamp mee de spellen opbouwen of de frietjes bakken, meehelpen bij het terreinonderhoud, enz.

Wat was het effect van deze activiteiten op de leden en bv sponsors van jullie club? 

We hebben echt heel veel vrienden gemaakt. Die mensen groeten onze spelers, vragen naar de wedstrijd, helpen even als dat nodig is. Dat zorgt ervoor dat alle G-voetballers zich thuisvoelen bij UDI'19. Ze komen heel graag naar de club en voelen zich gezien. Binnen de hele grote vereniging UDI'19 hebben we een heel mooi plekje. Mensen kennen ons en dat maakt het weer makkelijker om dingen te vragen of regelen. We hebben twee geweldige sponsoren en daar zijn we heel dankbaar voor. We noemen ze vaak en de spelers laten zien dat ze trots zijn op hun kleding en de sponsoren. 

Wat was het effect van deze activiteiten op jullie G-sporters? 

Eigenwaarde! Door ze mee verantwoordelijk te laten zijn voor onze Road to LA, maar nu jaren later ook voor het reilen en zeilen van onze teams, krijgen ze meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. De G-voetballers durven met ideeën te komen en ze (met wat hulp) ook uit te voeren. Zo hebben ze een dartavondje georganisseerd, een wedstrijdje tegen een ander (regulier) team bij UDI'19, enz. Toen we een gasttraining kregen van de spelers van UDI'19 1 vertelden de voetballers dat ze ook wel een training konden geven aan UDI'19 1 waarin ze hen heel goed konden leren om meer samen te werken en over te spelen. Zo gezegd zo gedaan! Ze voelen zich deel van Uden, gaan net als 1.700 andere mensen gewoon naar UDI'19. Ze hebben ontdekt dat het bestuur en de sponsoren ook maar gewone mensen zijn die je aan kan spreken en die je willen helpen. 

UDI'19-wissels.JPG

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee en win

Doe mee

DEEL DE CHALLENGE #Playunified

2022 Play UnifiedPrivacy verklaringCookiebeleidDisclaimerPartnersContact
SO_Nederland_Mark_Web_WHT 1.png
image 1.png