SO 19052021 Unified hockey BW-35_BP.jpg

#clubinterviews

Lees inspirerende verhalen van clubs die Play Unified omarmd hebben.

Bekijk meer

"Bij ons is het gewoon, we horen erbij en doen mee!"

null

Gido Boom is lid van de ID Cycling Commissie* van Wielervereniging Meteoor Assen/Roden en tevens trainer/coach van de wielrenners. Met zijn sporters heeft Gido deelgenomen aan de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente. Ook hebben de sporters deelgenomen aan de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn en was Gido zelf hoofdcoach van de wielrenners van Special Olympics Team NL 2023. In aanloop naar de Nationale Spelen in Twente hebben de wielrenners deelgenomen aan Play Unified op de club.

* ID staat voor Intellectual Disability (verstandelijk beperkt)

Waarom hebben jullie mee gedaan aan Play Unified op de club?

Sinds 4 jaar hebben we bij Meteoor Assen/Roden het geluk dat we als ID rijders mogen trainen op de baan en gebruik mogen maken van de faciliteiten van de club. Het eerste jaar deden we dit op een apart tijdstip, maar na een jaar mochten wij parallel aan de reguliere rijders trainen op twee dagen in de week. In het derde jaar bleken een aantal rijders zo goed te zijn geworden dat zij met de reguliere rijders meetrainen. Dit jaar trainen de ID rijders op dinsdag het eerste half uur met de ID trainer om daarna 1 uur te trainen in een groep en een enkeling zelfs 2 uur traint met de meer gevorderde rijders. Voor onze club is het inmiddels heel normaal om Play Unified te trainen.

Hoe belangrijk was het voor de sporters om hieraan deel te nemen?

Belangrijk? Bij ons is het gewoon, we horen erbij en doen mee. Bijzonder is het wel. Het valt soms ook niet mee, maar door wederzijds begrip en acceptatie hebben we mooie sportieve uitdagingen en moedigen we elkaar aan om nog beter te worden. We gaan als club naar een voorjaarskamp en najaarskamp. Ook regelt de club een ID wedstrijd tijdens de reguliere wedstrijden.

Wat zou je tegen andere clubs willen zeggen die twijfelen om een Play Unified activiteit te organiseren?

Vaak is de intentie er wel bij clubs om voor onze doelgroep activiteiten aan te bieden, maar ontbreekt het aan vrijwilligers die er de energie voor hebben. Via enthousiaste ouders van de G-sporters kan er een vraag komen bij een club. Sta open om hier in te faciliteren, maar geef duidelijk aan dat je ook inzet verwacht van de ouders. Door zijdelings te trainen wordt het met de tijd normaler. Als je niveau stijgt van je sporters zien de andere trainers dit ook en die zijn dan ook genegen om de G-Sporters onder hun hoeden te nemen. Ongezien is onbemind.

De grootste beperking voor onze atleten is logistiek en begeleiding. Veel vrijwilligers zijn ouders die het beste voor hebben met alle G-sporters. De ene uit sportieve ambities, de andere omdat dit vaak het enigste sociale contact is wat deze jongeren hebben in een maatschappij die hen vreemd of vervelend vinden.

Doorbreek taboes, spreek uit wat je bijzonderheden zijn en kijk vooruit naar een toekomst waarin je mag dromen, want als je het kunt dromen kun je het waarmaken.

"Gewoon doen!!"

null

Anton Spaan is projectleider en coördinator sport bij Super COOL! Almere. Super COOL! is een sportproject in Flevoland voor deelnemers met een verstandelijke beperking die samen met maatjes willen sporten of één van de sporten wil uit proberen. Bij Super COOL! kan en mag iedereen meedoen. Anton is verantwoordelijk voor het contact met de sportverenigingen. Daarnaast organiseert hij namens Super Cool! de Special Olympics Regionale Spelen in Almere. Een tweejaarlijks terugkerend goedbezocht evenement.

In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente deed Super COOL! Almere mee aan de grote WIN-actie van Play Unified op de club.

Waarom hebben jullie mee gedaan aan Play Unified op de club?

Bij Super COOL! is het iedere week Play Unified. Super COOL! is een sport- en maatjes initiatief. De sportmaatjes sporten ook altijd bij elke sport mee. De deelnemers en sportmaatjes stimuleren elkaar over en weer.

Wat voor activiteit hebben jullie georganiseerd?

Eigenlijk organiseren wij doorlopend Play Unified activiteiten. Iedere 4 tot 5 weken doen we een andere sport in samenwerking met een lokale sportvereniging. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld in de zomerperiode gewandeld, gefietst en gezwommen als oefening voor de No Limit Challenge (een triathlon voor mensen met een verstandelijke beperking). In september zijn wij een avond gaan bowlen en hebben een aantal deelnemers samen met hun maatjes deelgenomen aan Mudmasters. In oktober hebben wij kennis gemaakt met de balsporten squash, padel, badminton en hebben we onze balvaardigheid getraind. In november zijn wij met elkaar gaan voetballen bij Almere City FC en in december hebben we kennis gemaakt  met dansen. Elke maand maken wij een programma om onze deelnemers kennis te laten maken met een sport en structureel in beweging te blijven.

Hoe belangrijk was het voor de sporters om hieraan deel te nemen?

Dat is iedere keer enorm belangrijk. De impact van bijvoorbeeld de deelname aan de No Limit Challege is enorm. Zenuwen vooraf en trots, vreugde en tranen achteraf. De motivatie om te gaan sporten, maar ook om daarmee aan je gezondheid te werken is groot.

Was het lastig om een activiteit te organiseren?

Wij organiseren Super COOL! al vanaf 2013 met en team van drie professionals (vrijwilligers). Ieder heeft zijn eigen rol en verantwoordelijkheid in de driehoek sport, zorg en welzijn. Het kost wel de nodige tijd om dit allemaal te organiseren, maar dat maakt het juist leuk. En het enthousiasme en plezier van de deelnemers maakt dat je er alleen maar mee door wilt gaan.

Wat zou je tegen andere clubs willen zeggen die twijfelen om een Play Unified activiteit te organiseren?

Gewoon doen!!! Dit geeft een enorme meerwaarde voor zowel de deelnemers als de vrijwilligers ten opzichte van een “regulier” G-aanbod bij sportverenigingen. De connectie die de deelnemers en sportmaatjes met elkaar hebben is soms zo goed dat zij naast het samen sporten regelmatig iets ondernemen samen. Daaruit kan je ook opmaken dat naast het sporten en bewegen de sociale kant van sport zo ontzettend belangrijk is voor deze doelgroep.

"Sta open en middenin je club"

null

Carla Doeleman is coördinator G-voetbal bij UDI'19. Haar voetballers hebben meegedaan aan de Special Olympic Summer Games 2015 in Los Angeles. Zowel in aanloop naar deze Spelen toe, als tijdens en na de Spelen heeft Carla ervoor gezorgd dat heel UDI'19 betrokken werd bij het G-team, wat geresulteerd heeft in een echt inclusieve club, waar de G-leden vanzelfsprekend onderdeel zijn van de club en regelmatig met andere leden samen sporten. Carla geeft hieronder enkele tips&tricks en voorbeelden hoe verschillende Play Unified activiteiten zijn te organiseren.

Ter voorbereiding van jullie G-team op de Special Olympics Summer Games in Los Angeles heb je de hele club hierbij betrokken. Hoe heb je dat gedaan en wat hebben jullie gedaan?

Eigenlijk schrokken we een beetje toen we te horen kregen dat we ingeloot waren! Wat zou er allemaal van ons verwacht worden en op ons af komen? Daarom hebben we al snel een commissie opgericht en bedachten we "The Road to LA". Twee dingen vonden we heel belangrijk: alle deelnemers zelf actief te laten zijn in de voorbereidingen en dus op hun manier mede verantwoordelijk te laten zijn en onze voetbalclub UDI'19 meenemen in onze voorbereidingen. In Ronnie hadden we een dijk van een PR-medewerker gevonden. Die is heel belangrijk geweest. Het G-team heeft zich op heel veel UDI'19-momenten laten zien. Zo hebben we een loterij opgezet waarbij elke deelnemer een prijs moest regelen op zijn of haar werk/dagbesteding. Bij een event van de Businessclub van UDI'19 en voor de wedstrijd van UDI'19 1 hebben de voetballers zelf de lootjes verkocht en vol trots hun prijs uitgereikt aan de gelukkige winnaar. De voetbalschoenen die we gesponsord kregen werden uitgereikt in de rust van een wedstrijd van het eerste. Zo zag iedereen ons weer. Op de ledenvergadering hebben we, altijd een begeleider MET een deelnemer, wat uitgelegd. UDI'19 houdt elk jaar een veiling. In overleg met de organisatie mochten wij vijf kavels inbrengen waarvan de opbrengst naar onze Road to LA zou gaan. Ook nu hebben we weer gebruik gemaakt van het netwerk van de G-voetballers. Elk kavel werd ingeleid door een filmpje met een G-speler die uitleg gaf over het, vaak ludieke, kavel. We deden mee aan de carnavalsoptocht en hebben op de rommelmarkt van de Supporters Club UDI'19 heel veel verkocht! We zochten ook op andere manieren contact met mensen uit onze club. Zo kregen we van een trainer van een selectieteam een aantal speciale trainingen gericht op het samenwerken binnen het team. In onze PR-stukken vroegen we om een docent Engels om ons wat les te geven en die bood zich ook aan! Door heel open met de club te communiceren, ons veel te laten zien en horen, hebben we heel veel vrienden gemaakt. 

Heb je nog tips & tricks naar aanleiding hiervan voor andere clubs?

Sta open en midden in je club. Zorg dat je team gezien wordt en dat anderen jou kunnen vinden. Daar heb je zelf veel invloed op. Spreek mensen die even komen kijken aan, leg uit wat ze zien en hoe mooi en bijzonder dat is. Als een jeugdteam naast ons warmloopt en ik zie daar wat lacherig gedrag, loop ik er naar toe om wat uit te leggen. De volgende keer komen die spelers naar ons toe om te vragen hoe het met de wedstrijd gaat! Mooi toch! We proberen zoveel mogelijk "gewoon" lid te zijn net als alle andere UDInaren, met alles wat daarbij hoort. Doe met je team ook wat terug voor de club. Dat kan met hele kleine dingen; ranja schenken bij het Kerstzaaltoernooi, kraampjes opbouwen, op het voetbalkamp mee de spellen opbouwen of de frietjes bakken, meehelpen bij het terreinonderhoud, enz.

Wat was het effect van deze activiteiten op de leden en bv sponsors van jullie club? 

We hebben echt heel veel vrienden gemaakt. Die mensen groeten onze spelers, vragen naar de wedstrijd, helpen even als dat nodig is. Dat zorgt ervoor dat alle G-voetballers zich thuisvoelen bij UDI'19. Ze komen heel graag naar de club en voelen zich gezien. Binnen de hele grote vereniging UDI'19 hebben we een heel mooi plekje. Mensen kennen ons en dat maakt het weer makkelijker om dingen te vragen of regelen. We hebben twee geweldige sponsoren en daar zijn we heel dankbaar voor. We noemen ze vaak en de spelers laten zien dat ze trots zijn op hun kleding en de sponsoren. 

Wat was het effect van deze activiteiten op jullie G-sporters? 

Eigenwaarde! Door ze mee verantwoordelijk te laten zijn voor onze Road to LA, maar nu jaren later ook voor het reilen en zeilen van onze teams, krijgen ze meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. De G-voetballers durven met ideeën te komen en ze (met wat hulp) ook uit te voeren. Zo hebben ze een dartavondje georganisseerd, een wedstrijdje tegen een ander (regulier) team bij UDI'19, enz. Toen we een gasttraining kregen van de spelers van UDI'19 1 vertelden de voetballers dat ze ook wel een training konden geven aan UDI'19 1 waarin ze hen heel goed konden leren om meer samen te werken en over te spelen. Zo gezegd zo gedaan! Ze voelen zich deel van Uden, gaan net als 1.700 andere mensen gewoon naar UDI'19. Ze hebben ontdekt dat het bestuur en de sponsoren ook maar gewone mensen zijn die je aan kan spreken en die je willen helpen. 

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Laat je inspireren!

Doe mee

DEEL DE CHALLENGE #Playunified

2024 Play UnifiedPrivacy verklaringCookiebeleidDisclaimerPartnersContact
SO_Nederland_Mark_Web_WHT 1.png
image 1.png